Samen Duurzaam Nieuwegein werkt mee aan een themaavond georganiseerd doorGroenLinks en D66 met medewerking van HEVO, KWR Watercycle Research Institute, LomboXnet en Natuur en Milieu Federatie Utrecht.
Thema van de avond is: “Duurzaamheidsmythes ontkracht: naar een toekomstbestendig Nieuwegein?”
Deze avond is zowel voor inwoners van Nieuwegein als anderen die geïnteresseerd zijn in hoe we van Nieuwegein een stad van de toekomst kunnen maken, die niet alleen voorbereid is op de gevolgen van een veranderend klimaat, maar ook hoe we de woon- en werkomgeving in Nieuwegein duurzamer maken.
D66 en GroenLinks organiseren deze thema-avond waarin prikkelende vragen aan de orde worden gesteld: wat zijn mythes rond duurzaamheid en hoe kunnen we als Nieuwegein de transitie maken naar een leefbare stad van de toekomst? Er is veel kennis en ervaring over hoe een stad in de toekomst bijvoorbeeld met energie, mobiliteit en grondstoffen kan omgaan. Maar ook hoe je de stad kan inrichten om gevolgen van klimaatverandering te kunnen opvangen en hoe gebouwen duurzamer gebouwd kunnen worden. De avond wordt gehouden in het nieuwe KWR gebouw dat door de Bond van Nederlandse Architecten is uitgeroepen tot meest ‘Stimulerende Omgeving’ van Nederland.
Datum: 27 september
Aanvang: 19.30u
Locatie: KWR Water Research Instituut, Groningenhaven 7, 3433 PE Nieuwegein
Programma:
- Peter Snoeren, wethouder duurzaamheid: ‘Nieuwegein, naar een klimaatneutrale stad’
- Erna Kotkamp, Samen Duurzaam Nieuwegein: ‘Mythes rond duurzaamheid’
SDN verbindt en inspireert partners op terrein van FairTrade, duurzaamheid, energietransitie in Nieuwegein. Welke mythes op terrein van duurzaamheid komt SDN tegen? - Jan Bonnemaijers, project manager/adviseur HEVO: ‘De duurzame stad van de toekomst’ HEVO was bouwheer van het nieuwe KWR instituut en zal vanavond een bijdrage geven over de integrale benadering in stedelijke transitie naar duurzaamheid
- Prof. Kees van Leeuwen, principal scientist KWR
Hoe kunnen steden zich voorbereiden op veranderend klimaat? Welke rol spelen het te veel en het tekort aan water en hoe gaan we daar mee om? - Jeannine van Bree, projectleider NMU: ‘Klimaatadaptatie’
Hoe kun je je omgeving aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Illustraties uit voorbeelprojecten. - Robin Berg, mede-oprichter LomboXnet
LomboXnet startte in de wijk Lombok in Utrecht: hoe vindt de energietransitie lokaal plaats door de koppeling van duurzame energie met elektrische mobiliteit?
Discussie.
Voor het bijwonen van deze avond dient u zich op te geven via: thema-avond@d66nieuwegein.nl vanwege het beperkte aantal plaatsen.