Ontstaan
SDN is begin 2012 ontstaan. Dat jaar kwam een aantal initiatieven en initiatiefnemers op het gebied van duurzaamheid samen:
- De Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord wilde in het kader van hun jaarthema klimaat een wandeling maken langs duurzame initiatieven in Nieuwegein. Samen met de gemeente is een (eerste) overzicht gemaakt van duurzame initiatieven in de stad, met name in en rond het Natuurkwartier en de Binnenstad. Dat was het begin van de Duurzaamheidswandeling.
- Een Nieuwegeinse straat won een van de prijzen van het Klimaatstraatfeest. De initiatiefnemers uit deze straat waren heel actief op het gebied van energiebesparing en duurzame energie en wilden hun ervaringen graag delen en met andere actieve mensen in contact komen.
- Een betrokken inwoner wilde graag een Repair Café in Nieuwegein opzetten, maar zocht nog actieve medestanders.
- Begin 2012 vulden bijna 600 Nieuwegeiners de vragen van het digitale inwonerspanel van de gemeente over ‘Activiteiten voor een Duurzaam Nieuwegein’ in. Hierbij gaven 146 mensen ook aan samen met andere inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente actief bij te willen dragen aan een duurzaam Nieuwegein. Daarom organiseerde de gemeente, samen met bovenstaande initiatiefnemers en andere mensen die zich hiervoor aanmelden, op woensdag 13 juni een eerste bijeenkomst in het Milieu Educatie Centrum in het Natuurkwartier. Deze avond markeerde de start van het groeiende SDN netwerk.
Na afloop van het Europese GAIA project van 2013-2015 hebben de Nieuwegeinse initiatieven besloten samen te blijven werken. Hiervoor is Samen Duurzaam Nieuwegein (SDN) opgericht; een stichting waarin de verschillende partners zitting hebben genomen.
De huidige participanten zijn:
- Cirkeltje Rond
- IVN Nieuwegein-IJsselstein
- Kledingbank 4 Nieuwegein
- Werkgroep Rundu
- Repair Cafe Nieuwegein
- Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein
- Fietsersbond Nieuwegein
- Energie-N
- E-lekstroom
- Speelgoedbank Nieuwegein
Er is altijd ruimte voor andere Nieuwegeinse initiatieven om aan te sluiten bij het netwerk en lid te worden van de participantenraad. Neem hiervoor contact op met het bestuur van de stichting: info@samenduurzaamnieuwegein.nl