De huidige generatie heeft een belangrijke taak: klimaatverandering tegengaan. De gevolgen zijn al enige tijd voor iedereen merkbaar: hevige regenbuien met wateroverlast en langdurige hitte. Hoewel er al veel gebeurt om milieuschade te beperken, gaat het afremmen van de klimaatverandering niet snel genoeg.
Wij zullen ons dus moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Die aanpassing wordt ‘klimaatadaptatie’ genoemd. Dit is onvermijdelijk en hard nodig. Met name inwoners van steden, waaronder ook Nieuwegein, hebben ’s zomers te maken met hittestress. Een verschijnsel dat een directe bedreiging vormt voor onze gezondheid.
Wat is hittestress?
Door verharde oppervlakten – zoals asfalt, beton en bebouwing – kan het in stedelijke gebieden tot wel 6 graden Celsius hoger zijn dan in onbebouwde gebieden. De oplopende warmte in steden heeft gevolgen voor de leefbaarheid en de gezondheidstoestand van de inwoners. De langdurige, extreem hoge temperatuur tijdens een hittegolf vormt een bedreiging voor kwetsbare groepen zoals ouderen en jonge kinderen. Tegelijkertijd veroorzaakt de hitte problemen in onze infrastructuur zoals uitzettingsproblemen van rails en bruggen.
Wateroverlast
Naast langdurige hitte en droogte, hebben we ook te maken met periodes van hevige regenval. Regenwater dat op verharde oppervlakten terecht komt, belandt in het riool, in plaats van in grond. De Nieuwegeinse riolering kan die extreme waterhoeveelheden niet aan, met overstort als gevolg. Dat houdt in dat het riool overstroomt en het water in oppervlaktewater of op straat en zelfs in of onder huizen terechtkomt.
Daarnaast hebben waterzuiveringsinstallaties hebben meer moeite met het reinigen van rioolwater, dat sterk is verdund met grote hoeveelheden regenwater.
Wat kunnen we daaraan doen?
In de stad is, in tegenstelling tot op het platteland, weinig ruimte voor klimaatadaptatie. Toch kan je als Nieuwegeinse inwoner met kleine initiatieven al meehelpen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een geveltuin, groene daken of door (een deel van) je tuintegels te vervangen door gazon en beplanting. Water dat in een groene tuin belandt, kan in de grond zakken, waardoor de riolering in jouw straat wordt ontzien. Dit heeft tevens een gunstig effect heeft voor de al jaren bedreigde grondwaterstand.
Het aanleggen van een (liefst gevarieerde) beplanting heeft meer voordelen. Door de nachtelijke verdamping dragen planten bij aan afkoeling, wat de stedelijke hittestress tegengaat. Buiten het feit dat een mooie, groene tuin een positief effect heeft op ieders geestesgesteldheid, vormt het ook een aantrekkelijk toevluchtsoord voor diverse insecten en kleine stadsdieren. Dit is weer goed voor de biodiversiteit.
Onder de menukop ‘SDN en Klimaatadaptatie’ vind je diverse artikelen met diverse aanpassingen die je nu al zelf kunt doen.
Wat doet Samen Duurzaam Nieuwegein?
Samen met een aantal enthousiaste klimaatambassadeurs willen wij door middel van acties en activiteiten de Nieuwegeinse inwoner informeren en enthousiasmeren over klimaatadaptatie.
Lijkt het jou leuk om klimaatambassadeur te worden en onze werkgroep te steunen in het thema klimaatadaptatie? Via deze link en in het rechtermenu zie je hoe je jezelf kunt aanmelden.