Het kan natuurlijk zijn dat je een positieve bijdrage wilt leveren aan klimaatadaptatie, maar zelf geen tuin hebt. Gelukkig zijn er ook dan diverse mogelijkheden. Je kunt een geveltuintje aanleggen, al dan niet met verticaal groen.
Heb je een balkon? Waarom zou je die niet gezellig aankleden met planten en bloemen? Ook behoort een groen dak tot de mogelijkheden, dit behandelen we in een apart artikel.
Wat je moet weten over een geveltuin
Een geveltuin is een stukje groen voor je eigen huis, tegen je voor- of zijgevel aan. Stokrozen, klimplanten, zonnebloemen of perkgoed zijn planten die zich prima lenen voor een dergelijke tuinstrook. Het vrolijkt niet alleen de straat op, het levert ook een nuttige bijdragen aan afwatering en biodiversiteit.
Een geveltuin aanleggen is niet moeilijk. Je hoeft geen toestemming te vragen aan de gemeente. Wel is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de stoep begaanbaar blijft. Mochten je planten en bloemen na een zware regenbui gaan hangen, controleer dan of dit – letterlijk – binnen de perken blijft. Tips voor de aanleg van je geveltuin vind je in dit zes-stappenplan of in dit beknopte overzicht van geschikte beplanting. .
Dit filmpje laat zien hoe eenvoudig het kan zijn:
Mogelijkheden en hulp van de gemeente Nieuwegein
Zomaar een paar stoeptegels verwijderen, mag dat wel? Ja, dat mag zeker: in Nieuwegein mag een geveltuin over de hele breedte van je gevel en tot maximaal 1,5 stoeptegel diep zijn. De gemeente helpt graag een handje door bij de aanleg een deel van de werkzaamheden van je over te nemen.
Balkontuinieren
Hoe klein je balkon ook is, er is altijd wel plek voor een paar plantenbakken. Planten op je balkon dragen niet bij tot het verminderen van wateroverlast, maar zorgen wel voor biodiversiteit en dragen bij aan verkoeling door waterverdamping.
Wil jij ook meer groen op je balkon? Voor de echte balkontuinman/vrouw die zelf wil zaaien hebben we dit handige stappenplan balkontuinieren gevonden.
Nog meer tips nodig? Je vindt ze op de website van Klimaatklaar.