De gemeente Nieuwegein is met meerdere stands aanwezig op de Duurzaamheidsmarkt. In één van de kramen informeren ze de bezoekers over klimaatadaptatie. Ze staan daar samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Dubbel zoveel informatie en gezelligheid in één stand!
Klimaatadaptatie, wat is dat?
Het klinkt ingewikkeld, maar klimaatadaptatie betekent niets anders dan de wijze waarop wij ons aanpassen aan het klimaat. Het klimaat verandert als gevolg van de opwarming van de aarde. Heel Nederland en dus ook Nieuwegein krijgt te maken met heftigere regenbuien, langere droge periodes, meer en hetere zomerse dagen en nachten.
Om ook in de toekomst prettig te kunnen wonen, werken en recreëren, moeten we nu al stap voor stap investeren in een klimaatbestendige inrichting van de stad. Met de watertafel van Belevenisonderwijs.nl laten zij de bezoekers ervaren dat hierbij ieder een rol heeft.
Passanten wordt gevraagd water over de tafel te gieten zodat het effect van extreme regenbuien op de stad en weilanden nagebootst wordt. Daarna gaat iedereen gezamenlijk op zoek naar ruimte voor water door maatregelen toe te voegen. Al spelenderwijs proberen ze zo het bewustzijn te vergrootten. Ook (vooral) leuk voor kinderen!
In dezelfde stand: HDSR
Gebroederlijk naast de Gemeente Nieuwegein, vinden we in dezelfde stand: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Kort samengevat houden ze zich bij HDSR bezig met: samenwerken aan water voor een veilige, droge en gezonde leefomgeving.
Zij doen dit in een beheergebied dat grote afwisseling kent en dus een eigen dynamiek heeft: van het polderlandschap en het veenweidegebied in het westen, de stad Utrecht met veel steen in het midden tot hoge zandgronden op de Heuvelrug waar het water diep in de grond zit.
Verschillende waterprojecten
Ook in Nieuwegein werkt het waterschap aan verschillende waterprojecten. De komende jaren gaan ze bijvoorbeeld de Lekdijk verbeteren. Een ander groot project waar ook de inwoners van Nieuwegein iets van merken is de Capaciteitsuitbreiding van de KWA: de Klimaatbestendige WaterAanvoer.
Een pakket aan maatregelen dat er voor gaat zorgen dat West-Nederland tijdens zeer droge zomers en lage rivierafvoeren, over voldoende zoet water kan beschikken voor hun dijken. Maar ook voor de bomenkwekers en de bollentelers in dat gebied. Een van de maatregelen voor dit grote project is het verplaatsen van een gemaal langs de Doorslag.
Een maatregel die voor de gemeente en het Utrechts Landschap reden was om aan te haken. Gevolg: ze gaan nu samen niet alleen het gemaal verplaatsen, maar ook de waterkwaliteit in park Oudegein verbeteren en de molen watervoerend maken. Samen werken aan water dus!