Zondag 19 mei 2019 is er weer de Duurzaamheidsmarkt samen met het Lentefeest in het Natuurkwartier in Nieuwegein. Wij stellen de deelnemers al vast aan je voor. De komende weken zullen daar steeds meer nieuwe deelnemers bijkomen.
De markt is open voor publiek van 11.00 uur tot 16.30 uur. Zoals ieder jaar hebben we weer die prachtige, groene locatie: het Natuurkwartier in het Stadspark van Nieuwegein. Het is niet alleen fijn om over de markt te struinen, kinderen kunnen er ook heerlijk spelen en deelnemen aan de activiteiten. Een leuk, leerzaam en vooral gratis dagje uit, voor het hele gezin!
Het adres is: Geinoord 9, 3432 PE Nieuwegein
Graag geven we de volgende tips mee: kom zoveel mogelijk op de fiets. Dat is niet alleen duurzaam, maar scheelt je ook een zoektocht naar een parkeerplaats in de buurt. Als je een navigatiesysteem gebruikt, kun je beste als adres intypen: Parkhout 2, Nieuwegein.
De deelnemers van Duurzaamheidsmarkt 2019
Samen Duurzaam Nieuwegein is de organisator van de Duurzaamheidsmarkt en uiteraard zelf ook aanwezig om met jou in gesprek te gaan over duurzaamheid in Nieuwegein. Heb je bijvoorbeeld vragen of suggesties om Nieuwegein duurzamer te maken, kom dan langs bij onze stand. Wil je graag zelf actief zijn, maar weet je nog niet hoe je dat aan kunt pakken? Samen Duurzaam Nieuwegein kan je zeker helpen bij jouw groene plannen. Samen zijn we er voor jou!
De Rabobank komt ons op de duurzaamheidsmarkt graag informeren over energiezuinig en duurzaam wonen.
Een duurzaam huis kan veel opleveren. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jou als woningeigenaar. Hoe hoger het energielabel, hoe meer je huis zal opbrengen. Volgens Europese afspraken moeten alle woningen en kantoren in Nederland vanaf 2050 energieneutraal zijn. Dat houdt in dat een gebouw minimaal zoveel energie opwekt als het verbruikt. In Nieuwegein staan nog veel woningen die niet energieneutraal zijn. Deze woningen hebben energielabel C of lager.
Als coöperatieve bank en één van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland wil de Rabobank graag bijdragen aan het energiezuiniger maken van jouw woning.
Minder Verpakkingen BROOD-NODIG. Zo min mogelijk verpakte producten kopen, dat is in ieder geval één ding dat we anders kunnen doen! De plastic of papieren broodzak kun je heel makkelijk vervangen door een herbruikbare, katoenen broodzak. Koop je een exemplaar op de Duurzaamheidsmarkt? Dan kun je de zak ook nog eens personaliseren of door je (klein-)kind laten voorzien van een mooie tekening!
Tiny Village Kleinhuizen is een community van tien deels zelfvoorzienende mobiele tiny houses. Zij wonen tijdelijk op een groot groen terrein aan de Kelvinbaan in de wijk Rijnhuizen.
Met Kleinhuizen willen ze een plek creëren die bewoners en bezoekers inspireert om bewuste, duurzame keuzes te maken waar het gaat om bouwen, wonen, leefstijl, relaties en sociale verbindingen.
Op de Duurzaamheidsmarkt laten ze graag zien wat tiny living precies inhoudt. Naast het verkrijgen van informatie, zijn er zaailingen voor een klein prijsje te koop en kunnen kinderen een Tiny Tuinkers Tuintje knutselen.
Rijne Energie komt naar de Duurzaamheidsmarkt op een bakfiets vol zonnepanelen. En dat is niet voor niets! Deze energie-coörporatie komt ons alles vertellen over het energiepark dat zij met en voor ons willen realiseren.
Rijne Energie wil hiermee grootschalig duurzame energie opwekken in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Dit is het gebied ten zuiden van de A12 en ten westen van Nieuwegein (A2). Ze gaan dit samen met bewoners en gebruikers ontwikkelen. Zowel de energie als de opbrengsten blijven daarbij zoveel mogelijk lokaal beschikbaar voor het gebied en de omwonenden.
Even Geen Vlees geeft mensen informatie en inspiratie over gezonde, plantaardige voeding en eerlijke informatie over vlees. De stichting streeft naar meer bewustwording over de vele nadelen van vlees eten. Op onze Duurzaamheidsmarkt vertellen zij graag hierover. Daarnaast stimuleren ze de bezoekers om het ook eens te proberen: een weekje geen vlees. Zelf korte tijd proberen haalt vooroordelen weg. Natuurlijk zou het geweldig zijn als je na die week vaker geen vlees eet.
Om dat te promoten vragen zij kinderen om mee te denken over een reclamecampagne. Hoe bereik je mensen met zo’n boodschap?
De Ruilfabriek wil graag een eind maken aan de wegwerpmaatschappij en deze transformeren tot een samenleving waarin hergebruik centraal staat. De Ruilfabriek komt met een aantal enthousiaste vrijwilligers naar de Duurzaamheidsmarkt. Daar willen ze graag het onderwerp hergebruik onder de aandacht brengen en bewustwording creëren onder de bezoekers.
Kom bij de Ruilfabriek langs op de Duurzaamheidsmarkt 2019 en je leert om van oude kleding een toffe wandhanger of boekenlegger te maken. Zo maak je van een oud kledingstuk een hip voorwerp.
Energie-N is een vrijwilligersorganisatie, die bewoners van Nieuwegein helpt om de juiste stappen te zetten bij het besparen van energie en het opwekken van hernieuwbare energie.
Energie-N verkoopt zelf niks, zij zijn er puur om je onafhankelijk te informeren over mogelijkheden die binnen jouw budget passen. Want alle kleine beetjes helpen, als het gaat om energiebesparing en energieopwekking.
Wil jij weten hoe je jouw huis beter kunt isoleren, hoe je het aan moet pakken als je zelf energie op wilt wekken, of andere energiebesparende vragen? Kom naar de Duurzaamheidsmarkt en zij zijn er voor jouw vragen!
E Lekstroom komt naar de duurzaamheidsmarkt om met iedereen te praten over zonne-energie. Zij hebben al zaken gerealiseerd. Hun eerste zonnepark ligt in de Galecopperzoom.
Daarnaast delen ze graag hun kennis met de individuele Nieuwegeiner, die zelf iets met zijn/haar huis wil doen.
De gemeente Nieuwegein komt vertellen over klimaatadaptatie. Dit is de wijze waarop wij ons aanpassen aan het klimaat. Het klimaat verandert als gevolg van de opwarming van de aarde. Heel Nederland en dus ook Nieuwegein krijgt te maken met heftigere regenbuien, langere droge periodes, meer en hetere zomerse dagen en nachten.
Wil jij er meer over weten? Aan de hand van een watertafel laten ze ons op de Duurzaamheidsmarkt zien wat er gebeurt als de stad overstroomt. De watertafel is niet alleen leerzaam en leuk voor kinderen, ook voor volwassenen is het interessant.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) deelt de stand met de gemeente. Kort samengevat houden ze zich bij HDSR bezig met: samenwerken aan water voor een veilige, droge en gezonde leefomgeving. Zij doen dit in een beheergebied dat grote afwisseling kent en dus een eigen dynamiek heeft. Wil jij er meer over weten? Zij staan er voor jou om je er alles over te vertellen!
De gemeente Nieuwegein staat ook op de markt in een stand waarin ze alles vertellen over een energieneutraal Nieuwegein. Zij geven onder andere toelichting over het nieuwe digitale energieloket ‘jouwhuisslimmer’, ontwikkelingen op duurzame mobiliteit en de vele andere projecten waar we mee bezig zijn.
Terwijl de ouders en grootouders geïnformeerd worden, kunnen de kinderen hun creativiteit loslaten op een tekening of knutselwerkje, waarin zij laten zien hoe zij een duurzaam Nieuwegein voor zich zien. Wie weet worden aan die knutseltafel, de nieuwe geniën van de toekomst ontdekt!
Stichting Fairtrade Nieuwegein stelt zich als doel eerlijke handel te bevorderen, zodat kleine producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. En consumenten kunnen eerlijke producten kopen.
Tijdens de markt zullen zij de bezoekers een overzicht bieden van de Fairtrade producten die in Nieuwegein verkrijgbaar zijn. Dat zijn er meer dan je denkt!
Klimaatneutraal IJsselstein is een burgerinitiatief voor bewoners in en rond IJsselstein. Zij komen naar de markt om ons te informeren over hun missie om klimaatneutraal te worden. Klimaatneutraal betekent dat men in IJsselstein in 2025 kan wonen, werken en recreëren zonder dat het klimaat slechter wordt. Dat klinkt onwerkelijk, maar het is te realiseren zonder dat welvaart en welzijn daar onder te lijden hebben.
De Fietsersbond is er voor iedereen die van fietsen houdt. Fietsen doe je omdat bewegen gezond is, omdat het de lucht schoon houdt, omdat het helpt het klimaat te verbeteren en om te genieten van onze mooie natuur, cultuurhistorie en landschap. Daarom behartigt de Fietsersbond de belangen van fietsers in Nieuwegein. Dit doen zij door middel van het fietsroutenetwerk, behoud en ontwikkeling van doorgaande fietsroutes en de aanleg en verbreding van fietspaden. Wil jij meedenken over fietsen in het Nieuwegein van 2040? Kom dan langs bij de stand van de fietsersbond.
Nieuwe Hoop Kringloopwinkel is gevestigd aan de Nedereindseweg 31 in Nieuwegein. Naast de inzameling en verkoop van tweedehands goederen, zetten zij zich in om mensen te helpen. Dit doen ze met een geweldig team aan vrijwilligers onder leiding van hun winkelmanager Celina Vorm. De komende jaren willen zij met Nieuwe Hoop een slag maken door de afvalstroom die ontstaat door het inzamelen te verminderen. Daarom is Nieuwe Hoop op zoek naar partners die zich op dit zelfde vlak begeven qua missie en expertise. Kom langs bij hun stand om met hen in gesprek te gaan.
De Onkruidvrije tuin spreekt qua naam al bijna voor zich. Tuinieren veel werk? Is betegelen gemakkelijker? Welnee! Met de juiste werkwijze en instelling maak je van je tuin een waar paradijs, en het kost je nauwelijks tijd. Leer genieten van je tuin en je minder druk te maken over zogenaamd onkruid met de methode van “De Onkruidvrije Tuin”.
Het VrijwilligersHuis Nieuwegein is een uniek project dat draait om bewonersinitiatieven, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Zij zijn er om te luisteren, te begeleiden en te verbinden, ook op gebied van duurzaamheid en groen.
Het VrijwilligersHuis geeft de vrijwillige inzet in Nieuwegein vorm. Op de Duurzaamheidsmarkt staan zij met een smoothiefiets: “maak een smoothie voor een ander”, want daar draait vrijwillige inzet om: iets belangeloos doen voor een ander!
MMaakt weet oude fiets-binnenbanden om te toveren tot unieke sieraden. Want afval is niet zomaar afval!
Tijdens de Duurzaamheidsmarkt zijn deze RE CYCLE sieraden te koop en kan je zien hoe ze gemaakt worden.
Tupperware For Life, gebruik en hergebruik Tupperware. Minder voedselverspilling door langer vers houden van groente en fruit. Wil jij ook je steentje bijdragen, gebruik dan hun apparaten zonder stekker!! Al deze producten zijn BPA vrij. Graag vertellen zij je meer aan hun stand op de Duurzaamheidsmarkt, tijdens de productdemonstratie.
Kinderzwerfboek Nieuwegein en omstreken plaatst tijdens de Duurzaamheidsmarkt een nieuw kinderzwerfboekenstation in de kinderboerderij.
Neem zelf ook een kinderboek mee naar de markt en laat het een zwerftocht beginnen!
Stichting Schone Stad komt in samenwerking met de Gemeente Nieuwegein naar de Duurzaamheidsmarkt om te vertellen over de gevolgen van zwerfafval.
Kinderen worden spelenderwijs geïnformeerd over verschillende soorten afval. Hoe lang blijft een blikje liggen? En hoe lang sigarettenpeuken?
Weet jij de antwoorden ook niet? Kom naar hun stand en zij beantwoorden jouw vragen! Kinderen kunnen zich ook aanmelden voor de zwerfafvalbingo, die een leuke beloning oplevert. Tot 19 mei!