Er is veel gebeurd dit jaar. Allereerst verdubbelden we in aantal door de komst van 4 nieuwe leden.
Wat hebben we zoal gedaan?:
De website en Nieuwsbrief zijn vernieuwd. Beide zijn opnieuw ingericht en vormgegeven en worden met regelmaat geüpdatet / uitgegeven.
Activiteiten voor de Nieuwegeinse bewoners die we organiseerden of waar we aan deelnamen:
o Klimaatfietstochten. Een aantal keren organiseerden we een klimaatfietstocht.
o Tegeltje eruit, plantje er in. In 2 buurten hebben we in samenwerking met de gemeente in het kader van ‘Betere buurten’ de actie ‘Tegeltje eruit, plantje erin’ georganiseerd.
o De Regentonnenactie die we in april / mei organiseerden, met een subsidie van het Hoog heemraadschap De Stichtse Rijnlanden, was een succes. 76 Regentonnen zijn er bijgekomen in de Nieuwegeinse tuinen.
o Klimaatvriendelijke tuinen. In april organiseerde de gemeente bij buurtplein de Componist en in het Natuurkwartier bijeenkomsten waar inwoners van Nieuwegein informatie konden
vinden over het klimaatvriendelijk inrichten van een tuin. Ook SDN was daarbij met informatie over hoe je in stappen een tuin klimaatvriendelijk kunt inrichten.
o Ook op de Groenmarkt in Vreeswijk op 8 april waren we aanwezig, samen met het ‘wijkplatform Vreeswijk’, ‘Groen doet Nieuwegein goed’ en Steenbreek.
o Open Tuinendag. Op 1 juli was SDN vertegenwoordigd op de ‘Open Tuinendag’ die door de gemeente werd georganiseerd. Wij waren te vinden bij De Bouwspeeltuin om inwoners te informeren over het klimaatvriendelijk inrichten van tuinen en gevels. Omdat er veel aan- dacht was voor eetbare tuinen werd door SDN brandnetelsoep geserveerd, gemaakt van brandnetels die geplukt waren bij de Bouwspeeltuin.
o Met het evenement ‘Open eetbare tuinen’ op 7 september ging na de zomerstop het activiteiten-seizoen weer van start. SDN was er bij.
o Duurzaamheidslezing. Op 10 oktober organiseerde SDN samen met de Tweede Verdieping de jaarlijkse duurzaamheidslezing. De plannen van de gemeente om City de duurzaamste binnenstad van Nederland te maken stonden daarin centraal.
o Informatiebijeenkomst tuincoachcursus. Op 3 november organiseerde SDN, samen met Natuur en Milieufederatie Utrecht een drukbezochte informatieavond over de TUINCOACH.
o Plantdag Op 25 november waren er in Nieuwegein 2 plantactiviteiten. Natuur- en
Milieufederatie Utrecht organiseerde met de gemeente in het kader van ‘Betere Buurten’ een actie waarbij bewoners van de Gebouwendriften fruitbomen voor €5 konden kopen. Diezelfde dag organiseerde het Natuurkwartier een plantdag van “eetbare planten” op het terrein van de Proeftuin. Bij beide evenementen staken ook wij de handen uit de mouwen.
Achter de schermen
Naast deze activiteiten waarbij SDN zichtbaar aanwezig was in Nieuwegein, namen we ook deel aan verschillende informatie- en overlegplatforms of initiatieven die te maken hebben met verduurzaming van m.n. de particuliere buitenruimte:
o Nieuwegein vergroenen. SDN is een actief deelnemer aan de bijeenkomsten in zake “Wij maken Nieuwegein groener”. Ook namen we deel aan de ontwikkeling van ‘Natuur in de stad’. In dit kader is ook schriftelijk aandacht gevraagd voor het behoud van het unieke ‘Natuurontwikkelingsgebied Remise Nieuwegein’. Plannen voor uitbreiding van het tramtracé en de ontwikkeling A12-zone blijven aandacht vragen. Meer hierover in dit bulletin.
o Ideeënmarkt Gemeente. In april werd er door de gemeenteraad een Ideeënmarkt georganiseerd. In totaal zijn er 47 ideeën ingediend waarvan 6 ideeën door SDN. 4 van de door SDN aangeleverde ideeën doorstonden de haalbaarheidstoets. Drie ervan worden werkelijk uitgevoerd, waarbij SDN is gevraagd het idee van de tuincoach te realiseren. De gemeente gaat aan de slag met ons idee voor informatie-bijeenkomsten om nieuwe bewoners te inspireren hun nieuwe huis energiezuinig en hun tuin klimaatvriendelijk te maken en over wat er zoal te doen is in Nieuwegein. SDN heeft hier een adviserende rol. Deze rol heeft SDN ook bij de plannen om het Natuurkwartier te verbinden met ‘City Nieuwegein, duurzaamste binnenstad’.
o Contacten in de regio. Er bestaat niet alleen in Nieuwegein een Samen Duurzaam initiatief. In de hele regio zijn er initiatieven. SDN wil graag inspiratie opdoen en niet voor de tweede keer het wiel uitvinden. SDN participeert in Midden Duurzaam, een netwerk van de SDN’s uit de regio en is lid van de klimaatambassadeurs, een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht.
o Beursvloer. SDN heeft soms behoefte aan specialistisch kennis. ‘Samen voor Nieuwegein’ organiseert ‘de Beursvloer.’ Bedrijven bieden pro deo hun diensten aan aan maatschappelijke organisaties. Wij hebben een match kunnen maken voor een marketingplan. We hebben mooie acties, maar hoe je bereik je de inwoners van Nieuwegein beter?
Nog meer activiteit in 2024
We zitten dus niet stil en zoals het er nu naar uitziet zal 2024 nog drukker worden. De gemeenteraad heeft ons verzocht om het tuincoachproject op poten te zetten. De gemeente zorgt voor de financiering.
De Regentonactie kan nog groter worden aangepakt dan vorig jaar omdat we hiervoor, naast de subsidie van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, ook een subsidie van de Rabobank hebben gekregen. Ook de andere activiteiten zullen we weer gaan organiseren of aan deel gaan nemen. We hebben ook hiervoor subsidie van de gemeente waarmee we onze activiteiten nog meer in de publiciteit kunnen zetten. Zo willen we bijvoorbeeld ook in 2024 weer klimaatfietstochten organiseren. Een klimaatfietstocht is ook voor een besloten groep te boeken.
Interesse in een regenton of wilt u deelnemen aan een klimaatfietstocht? Stuur een mail naar info@samenduurzaamnieuwegein.nl en wij nemen contact met u op.
Veel handen maken licht werk
We zijn gelukkig met een enthousiaste club vrijwilligers, maar met al deze plannen voor de boeg zouden we heel graag met nog meer zijn. Wil jij je actief inzetten voor een duurzamere samenleving en vind je het leuk om bij te dragen aan activiteiten zoals hierboven beschreven of lijkt het je leuk om te worden geschoold tot tuincoach? Sluit je bij ons aan. Je bent meer dan welkom.