Vandaag is de Dag van de Duurzaamheid; voor Samen Duurzaam Nieuwegein een mooie gelegenheid om extra aandacht te besteden aan duurzaamheid. We leven immers in het tijdperk van bewustwording. Men kan er niet meer omheen: iedereen weet wel dat er iets moet gebeuren. Wat is jouw groene bijdrage aan een duurzame samenleving? Of verschuil je je net als velen achter ogenschijnlijk logische excuses? Lees hier hoe je met een paar eenvoudige tips nog beter kunt zijn voor het milieu.
Duurzaam leven leeft!
Het geitenwollige imago van duurzaam leven bestaat niet meer. Denken aan de toekomst van onze kinderen is voor iedereen. Het blijft gelukkig al lang niet meer bij denken en bewustwording: er is van alles gaande, ook in Nieuwegein. Duurzaamheid leeft, niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook bij de burger.
Steeds meer huizen hebben zonnepanelen of maken gebruik van stadswarmte en/of groene stroom, de biologische schappen in de supermarkt worden steeds groter, vegetarisme of veganisme is populairder dan ooit, plastic zakjes zijn bijna een taboe en velen hebben bewust of onbewust fairtrade producten in huis. Dat is goed nieuws.
IPCC: temperatuurstijging moet worden beperkt
Toch kan het nog steeds beter. Afgelopen maandag 8 oktober werd het rapport van het IPCC geopenbaard (Intergovernmental Panel on Climate Change) waarin een noodklok werd geluid. Centraal stond de opwarming van de aarde. De wereldwijde temperatuurstijging moet worden beperkt tot 1,5°C. Een halve graad meer heeft al desastreuze gevolgen.
Wat kunnen wij doen?
Eerlijk is eerlijk, er gebeurt dus al veel, maar slechts een select groepje haalt echt het uiterste uit duurzaamheid. Dat is jammer, want het is eenvoudiger en goedkoper dan je denkt. Bij menigeen klinken er nog wel eens mitsen en maren als het gaat om groener leven.
Minder energie verbruiken, maar niet in de kou willen zitten. Geen vlees meer eten, maar het is zo lekker. Fairtrade kleding, mits het betaalbaar is. De was zo veel mogelijk buiten ophangen, mits het zomers warm is. Plastic minderen, maar ik moet in de supermarkt ergens mijn groenten in doen.
8 eenvoudige tips voor iedereen
Het kan allemaal best makkelijk, zonder je (onbewust) te verschuilen achter excuses. Hier volgt een aantal eenvoudig toepasbare tips, onder het motto: alle beetjes helpen.
- De was buiten hangen kan ook op droge herfst- en winterdagen. De truc zit hem in het zo vroeg mogelijk ophangen. Draai de was met een timer aan het einde van de nacht, zodat het klaar is als je opstaat. Dan kun je de was nog voor je naar je werk gaat ophangen en heb je in de avond een heerlijk droge, frisse was. En wist je al dat met de huidige wasmiddelen de was op lage temperatuur ook schoon wordt?
- Niet iedereen vindt een vleesvervanger of vegetarische maaltijd lekker. Buiten dat is een portie vlees of vis op zijn tijd best gezond. Wil je toch minder vlees eten, dan is het eenvoudig: koop minder vlees.
-
Biologisch vlees is allang niet meer duur. Misschien iets duurder dan “gewoon” vlees, maar als je minder eet ben je niet duurder uit.
- Gehaktballen zo groot als een sinaasappel, of zo groot als een mandarijn? De smaak wordt er niet minder van. Als je kleinere happen neemt en iets beter kauwt, proef je net zoveel vlees. Het is bovendien een gezondere manier van eten. Win-win!
- Koop de helft minder kipfilet of hamlap en snij het eens een stuk kleiner door je roerbakgerecht. Je zult het echt niet missen.
- Vervang je vleeswaren door humus of een biologisch ei. Humus is een supergezonde, romige kikkererwtenpasta. Het is tegenwoordig in zoveel smaken te krijgen, voor ieder wat wils.
- Ledlampen zijn duurder in aanschaf, maar gaan langer mee en verbruiken aanzienlijk minder stroom.
- Zonnepanelen zijn niet voor iedereen betaalbaar, groene energie is dat wel. Er zijn daarnaast ook andere manieren om energie te besparen:
- Begin de dag met sporten, poetsen of andere fysieke arbeid. Een half uurtje bezig zijn is genoeg om lekker warm te worden. Eenmaal opgewarmd trek je een warm vest aan. Op die manier kan de verwarming een graadje lager blijven.
- Ben je toch gedwongen om stil te zitten? Ook dan werkt een vest, gecombineerd met een dekentje over je schoot. Een leuke woondeken staat nog decoratief ook!
- Zet je kachel in de nacht niet kouder dan 15 graden. Dat klinkt tegenstrijdig, maar een beetje warm houden gedurende de nacht kost minder energie dan van in één keer van 12 graden naar 18 graden opstoken.
- Neem herbruikbare dunne tasjes mee naar de supermarkt voor je appels en wortelen. Zolang de kassière maar kan zien wat er in zit, is het goed. Of hergebruik de plastic tasjes van de groenteafdeling.
- Past Fairtrade niet binnen je budget? Een goedkoop alternatief is een kringloopwinkel of een online marktplaats. Tweedehands spullen kopen is voor velen al een sport, heb jij die hobby al ontdekt? Ook leuk is ruilen met vrienden als je bent uitgekeken op je eigen kleding of spullen.
- Is er iets kapot? Er zijn talloze online filmpjes die je laten zien hoe je iets kunt repareren. Ben je zelf niet zo handig, of heb je weinig tijd? Breng je kapotte meubel, apparaat of speelgoed eens naar Repair Café Nieuwegein. Daar zitten iedere eerste zaterdag van de maand vrijwilligers voor je klaar om je te helpen.
- Tot slot: afval scheiden en niet op straat gooien is helemaal gratis.
Kortom: het milieu besparen hoeft niet duur te zijn, alleen maar duurzaam! Fijne Dag van de Duurzaamheid vandaag.