Duurzaamheidsmarkt

De 12e editie van Lentefeest en Duurzaamheidsmarkt Nieuwegein was op zondag 21 mei 2017 (Editie 2018 is gepland op zondag 3 juni)

Het Natuurkwartier en Samen Duurzaam Nieuwegein organiseren ook dit jaar weer het Lentefeest met Duurzaamheidsmarkt. Na het succes van de voorafgaande jaren zal er ook dit jaar weer een  gezellige en actieve markt zijn. Het Lentefeest met Duurzaamheidsmarkt vindt plaats in het Natuurkwartier in Nieuwegein in het Stadspark Nieuwegein, Geinoord 9, 3432 PE Nieuwegein. De openingstijden zijn van 11.00 tot 16.30 uur en de toegang is gratis.

Tip voor de kids: trek geen mooie kleren aan; er is veel te veel te knutselen en te doen.

Het uitgebreide programma van het lente feest is te vinden op de site van het Natuurkwartier.

Het thema van de Duurzaamheidsmarkt is “Doe één ding anders” U krijgt inspiratie om dagelijkse dingen iets duurzamer te doen. Met zijn allen maken we het verschil. De volgende deelnemers gaan u inspireren.

Samen Duurzaam Nieuwegein is de stichting die Nieuwegein duurzamer wil maken en de organisator van de Duurzaamheidsmarkt.
Voor de tent staat de energiefiets. Thuis kost het niet meer moeite of je een ledlamp of een gloeilamp aandoet. Maar als je op de markt moet fietsen om deze lampen te laten branden, merk je het verschil.
Heb je interesse in vrijwilligerswerk, informeer naar de mogelijkheden.

Energie-N is het inwonersinitiatief om elkaar te helpen bij energie besparen, comfort verhogen, of duurzame energie op te wekken. Dit kan leiden tot collectieve uitvoering van maatregelen. Stel je vragen op energie gebied.

Vlot door Nieuwegein? Met het metronetwerk fiets je snel en eenvoudig naar je bestemming! De Fietsersbond presenteert het metronetwerk aan fietsverbindingen. Gekleurde fietsroutes door Nieuwegein. Wat dit is? Kom langs in de kraam. Eén ding anders voor de Fietsersbond: doe je dagelijkse boodschappen op de fiets.

Nieuwegein Fietst! is een initiatief van Goedopweg in samenwerking met de gemeente Nieuwegein en besteedt meer aandacht aan de fietsmogelijkheden in, naar en vanuit de stad.

Werkgroep Rundu coördineert en faciliteert vriendschapsbanden tussen scholen en instellingen in Nieuwegein en Rundu (Namibië). De werkgroep verkoopt Afrikaans kunstwerk en verkoopt pannenkoeken van geitenmelk. Van de opbrengst wordt een geitenproject in Rundu gesteund. De kinderen kunnen zelf ook aan de slag: maak van klei ook een Afrikaans kunstwerk of een geit en daarna met je eigen kunstwerk en/of geit op de foto.

De Vliegende Hollander verkoopt op internet haakpatronen en op markten gehaakte knuffels. Alle gehaakte items worden gemaakt van 100% gerecycled materiaal en zijn helemaal met de hand gemaakt. Kunstenaar Joyce Overheul is de drijvende kracht achter de webshop en ongeveer 5 jaar geleden begon ze met het ontwerpen van haakpatronen als hobby. Een paar jaar en vele knuffels later puilde haar huis zodanig uit, dat ze besloot haar knuffels op markten te gaan verkopen. Van bankkussens tot gehaakte cactussen, kreeften en vliegtuigen, er zit wat bij voor jong en oud!

Heb je zelf haak- of breigaren over waar je niets meer mee doet? Neem ze dan mee naar de kraam en krijg er gratis haakpatronen voor terug. Jouw garen wordt dan gebruikt voor een volgende knuffel. Zo is het cirkeltje weer rond!

De Gemeente staat op de markt om al je vragen over afvalscheiding te beantwoorden. In de zak met de plastic verpakkingen mag je nu ook metalen verpakkingen en drankkartons meegeven. Nog meer scheiding, nog ,meer grondstoffen die worden hergebruikt. Soms weet je niet wat je in welke bak of zak moet gooien.

We hebben steeds meer te maken met heftige regenbuien. Gemiddeld kunnen we al dat water wel aan, maar die pieken zijn een probleem. Als we alles betegelen, kan het water niet meer in de grond wegzakken en gaat alles het riool in. Nou ja, alles. Tot het riool vol is en de straat blank staat. De watervriendelijke tuin is één van de oplossingen voor dit probleem. Tegeltje eruit, plantje erin. Ga voor tips naar de stand van de Gemeente en bekijk de maquette.

Rijne Energie wil schone energie. Een groep inwoners van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein die zelf schone energie willen opwekken in Rijnenburg door windmolens en zonnevelden. Wil je er meer vanaf weten, wil je meedoen, ga langs bij Rijen energie. De kleine kinderen kunnen ondertussen knutselen aan een molentje. De oudere kinderen bouwen hun eigen windturbine.

Dakjewel streeft naar zoveel mogelijk duurzaam opgewekte stroom en wil zonnepanelen op alle grote daken. Hun motto: Neem zonnepanelen, ook als je eigen niet geschikt is. Dakjewel is een onafhankelijke ontmoetingsplaats voor alle betrokkenen bij lokale collectieve zonne-energieprojecten. Het platform brengt buurtbewoners, initiatiefnemers en dakeigenaren samen om de totstandkoming van zonnepanelen op grote daken te versnellen. Via een interactieve kaart wordt inzicht gegeven in beschikbare daken en status van collectieve zonne-energieprojecten. Buurtgenoten kunnen zich aanmelden voor projecten, dakeigenaren kunnen hun dak beschikbaar stellen en initiatiefnemers kunnen geschikte daken vinden en nieuwe projecten op de kaart zetten. Bij Dakjewel kunnen de kinderen knutselen met vogel Dakkie, de mascotte van Dakjewel. Een activiteit voor de oudere kinderen: “Maak met Scratch je eigen spelletje om stroom op te wekken met Dakkie!”. De activiteit duurt ongeveer een half uur en laptops zijn aanwezig.

Rondomdom staat met de bus op de markt en weet alles over isoleren en zonnepanelen. De zonnepanelen op het dak van de bus zorgen voor alle energie. Hoor welk isolatiemateriaal het beste geluid isoleert. Voor de grotere kinderen: een huisje bouwen en ervaren wat isolatie betekent. Als de zon schijnt wordt echt leuk. Je ziet de kleinste auto op een zonnepaneeltje rijden. Een zonnemonster dat beweegt op de zon en kevers die wandelen op de zonne-energie. Voor kinderen van 8-12: welk van de vier lampen gebruikt minste energie. Beantwoord de vragen over isolatie materiaal.

Vandebron, de energieleverancier die rechtstreeks van de bron groene energie levert. Doe de duurzaamheidsquiz.

Ekoplaza promoot Eet minder vlees. Beproef je geluk bij het Rad van Fortuin. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Kaas is gemaakt van melk. Of toch niet? Proef de Charly’s van Charly’s All is Fair en raad waar deze van gemaakt is. Charly’s All is Fair, de producent van handgemaakte, plantaardige en biologische Charly’s.

Maak kennis met veganistische producten bij Vmarkt. Laat je inspireren voor “Eet een dag plantaardig”. Maak op de markt je eigen plantaardige mayo.

Armanda Govers van stichting Even Geen Vlees wil door middel van leuke reclamecampagnes mensen inspireren om wat vaker te kiezen voor plantaardig eten in plaats van dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Aan de stand mag jij zelf een reclamecampagne bedenken! Maak je eigen moodboard (sfeerbord).

In Nieuwegein zijn veel inwoners, organisatie en bedrijven die zich vrijwillig en onderscheidend inzetten voor het behoud en verbetering van de natuur, een gezond milieu en duurzaamheid. Groen Links, afdeling Nieuwegein, reikt elk jaar een Groen lintje uit aan één van de genomineerden. Dit jaar reikt Groen Links het Groene lintje uit op de Duurzaamheidsmarkt om 14.00 uur in het Amfitheater.

De weersvoorspelling tijdens de markt kun je vinden, link.

De Duurzaamheidsmarkt is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Utrecht e.o..